Відділ Освіти Великокопанівської Сільської Ради Олешківського Району Херсонської Області

СЕРГІЙ ШКАРЛЕТ РОЗПОВІВ ПРО КЛЮЧОВІ ПОЗИТИВНІ ЗМІНИ У ШКІЛЬНІЙ ОСВІТІ ЗА 2021 РІК

Розбудова безпечного і здорового освітнього середовища, зокрема – створення умов для здорового харчування у школах, інклюзивне навчання, оновлення порядку відбору шкільних підручників, цифровізація освіти – з поміж результативних цілей Міністерства освіти і науки за 2021 рік. Про це повідомив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет під час онлайн-брифінгу щодо підсумків освітньої та наукової діяльності 2021 року.

«Реформа "Нова українська школа" має на меті створити безпечне і здорове освітнє середовище. Зокрема, у межах Національної стратегії безпечного і здорового освітнього середовища в НУШ на 2021 рік за ініціативи першої леді Олени Зеленської здійснюється реформа шкільного харчування, спрямована на розбудову системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок», – зазначив Міністр.

Він повідомив, що в межах реформи протягом 2021 року відремонтовано 1298 харчоблоків, закуплено нове сучасне обладнання за рахунок субвенції «Спроможна школа для кращих результатів» та місцевих бюджетів, проведено серію регіональних форумів щодо реформи, створено платформу про здорове харчування у школах «Знаїмо» – znaimo.gov.ua.

Також цього року розпочато апробацію Державного стандарту базової середньої освіти в 5 класах 143 закладів загальної середньої освіти та затверджено Типову освітню програму для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти.

Сергій Шкарлет також наголосив на важливості підготовки якісної шкільної літератури та кроках, які здійснюються для цього.

«МОН спільно з ІМЗО оновили порядок конкурсного відбору шкільних підручників. Це важливий крок до вдосконалення їхнього змісту та покращення якості. Нашим завдання було розв’язання проблем якості шкільної літератури, які накопичувалися впродовж попередніх декількох років, та недопущення подібних помилок. Тож головна відмінність нового порядку – цілковита прозорість і відкритість усіх етапів конкурсу», – повідомив Міністр.

Важливо, що у 2021 році видано на 153 тис. 120 підручників більше, ніж минулого року (10 млн 136 тис. 620 примірників підручників).

Сергій Шкарлет також повідомив про результати роботи щодо забезпечення доступності освітніх послуг та інклюзії у школах. Так, станом на 1 листопада 2021 року в 19 областях України ОДА вже придбали та передали територіальним громадам 260 шкільних автобусів. У решті 5 областях завершуються процедури закупівлі.

Крім того, у 2021 році у 6394 школах організовано інклюзивні класи, в результаті чого загальна кількість інклюзивних класів наразі становить 18 681, кількість інклюзивно-ресурсних центрів – 637.

Також з 2022 року запрацює «Школа супергероїв», яка зможе забезпечувати право на освіту для всіх дітей та повною мірою забезпечить якісне надання освітніх послуг у лікарнях дітям, які перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я, та дітям дошкільного віку і учням, яким надається реабілітаційна допомога.

Одним із пріоритетних напрямів для Міністерства у 2021 році була цифровізація освіти. Для цього 977 закладів освіти в сільській місцевості було підключено до широкосмугового інтернету в межах проєкту «Інтернет-субвенція». Крім того, 691 школу підключено до Державного е-журналу, 100% управлінь освіти підключено до е-звітності, на 80% наповнено реєстр учителів.

У грудні минулого року спільно з партнерами МОН створило національну електронну платформу для дистанційного навчання «Всеукраїнська школа онлайн». На платформі вже розміщено 1800 уроків до 73 курсів. А також на фінальному етапі розробки знаходиться майже 400 уроків, які будуть розміщені у січні 2022 року. Усього на платформі зареєстровано майже 264 тис. користувачів, кількість переглядів сягає понад 1 млн. 122 країни світу використовують освітні матеріали ВШО.

Крім того, діє Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту – центральна система для шкіл, дитсадків, профтехів і позашкілля.

Також у межах проєкту «Ноутбук кожному вчителю» понад 40 тис. ноутбуків уже доставлено в школи.

Захід відбувся в Міністерстві освіти і науки за підтримки міжнародного благодійного фонду «Parimatch Foundation».



« повернутися до списку новин