Відділ Освіти Великокопанівської Сільської Ради Олешківського Району Херсонської Області

Пам’ятні заходи у школі до Дня соборності

 

22 січня 2019 року відзначаємо 100-річчя проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки — однієї з ключових подій Української революції 1917–1921 років.

Пам’ятні заходи у школі до Дня соборності День соборності України — одне зі знакових свят українського державотворення після Дня незалежності України. Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні. Тоді закарпатці нагадали про волю українців, висловлену 21.01.1919 на з’їзді Всенародних зборів у м. Хуст — про приєднання Закарпаття до Української Народної Республіки зі столицею в Києві. Тоді ж відбулася 30-тисячна демонстрація українців, які спеціально прибули до столиці Карпатської України.

Власне День соборності України встановлено 1999 року Указом Президента напередодні 80-ї річниці проголошення Акта Злуки. У 2012–2014 роках 22 січня офіційно відзначали як День соборності та свободи України. Цьогоріч 100-річчя проголошення Акта Злуки відзначають на державному рівні відповідно до до Плану заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років та вшанування пам’яті її учасників на період до 2021 року, затв. розпорядженням КМУ від 26.10.2016 No 777-р. Під час розроблення заходів до Дня соборності у закладах освіти акцентуйте на таких історичних моментах: незалежну Українську Народну Республіку проголошено 22 січня 1918 року в умовах зовнішньої військової агресії бій біля залізничної станції «Крути» 29 січня 1918 року — подвиг юних добровольців, які стримали наступ більшовиків на Київ, — засвідчив: державність без армії неможлива Акт Злуки УНР та ЗУНР відбувся в 1-шу річницю незалежності УНР — 22 січня 1919 року.

Урок  Соборності у школі

22 січня в українському історичному календарі містить позначені дві знаменні події, зумовлені проголошенням: 1918 року — незалежності УНР (IV Універсал Української Центральної Ради) 1919 року — об’єднання УНР і ЗУНР в одну суверенну державу (Універсал Директорії УНР). Аби зорієнтувати у складенні плану заходів Дня соборності України в школах Український інститут національної пам’яті укладав методичні рекомендації (лист МОН від 11.01.2016 No 1/9-5).

Рекомендації присвячені питанню організації та проведення у загальноосвітніх навчальних закладах Уроку Соборності «Єднання заради Незалежності».

Мета Уроку Соборності:

  • донести до вчителів та учнів ідеї соборності, єдності та суверенності держави — головної умови розвитку незалежної України;
  • звернути увагу на тяглість українських державотворчих традицій поглибити знання учнів про події Української революції 1917–1921 років як важливого досвіду державотворення;
  • сприяти розвитку всіх видів інтелекту (академічного, практичного, креативного, емоційного й соціального) як головної умови всебічного розвитку особистості, її самореалізації;
  • сприяти формуванню та розвитку громадянської та національної самосвідомості учнів.

 

Передумови соборності

IV Універсал ухвалили пізно вночі 11(24).01.1918 на засіданні Малої Ради. Документ містив такі головні напрями:

  • проголошення самостійності Української Народної Республіки
  • доручення Раді Народних Міністрів укласти мир з Центральними державами
  • оповіщення оборонної війни з більшовицькою Росією
  • декларування основ внутрішнього соціально-економічного будівництва й окреслення заходів для припинення війни з Центральними державами.

Проголошення української державності на теренах Наддніпрянської України сприяли піднесенню національного руху в Галичині. В умовах розпаду Австро-Угорщини 01.11.1918 постала Західно-Українська Народна Республіка. А її лідери ініціювали переговори про об’єднання Наддніпрянської України з Наддністрянською. 01.12.1918 у м. Фастів підписано «передвступний» договір між УНР і ЗУНР про злуку двох республік. 03.01.1919 Українська національна рада ЗУНР у Станіславові (нині Івано-Франківськ) прийняла ухвалу про наступне об’єднання двох частин України в одну державу. Лев Бачинський очолював делегацію ЗУНР з переговорів із урядом УНР.

22.01.1919 на Софійському майдані у Києві проголошено Акт злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу.

ЗУНР отримала назву «Західна область Української Народної Республіки» з гарантією територіальної автономії, її став тризуб замість лева.

Форми і методи проведення заходів

Під час організації Уроку Соборності вчителі мають зважати на вікові особливості учнів та технічне забезпечення класів. Початкова школа

У 3–4-х класах у межах інтегрованого курсу «Я і Україна» доберіть цікаві форми, щоб розповісти про:

  • події Української революції 1917–1921 рр.
  • видатних державних діячів, як-от: Михайло Грушевський Володимир Винниченко Симон Петлюра Євген Петрушевич.

Опираючись на зрозумілі приклади, поясніть дітям, що таке незалежність держави, соборність та єдність. Використайте на уроках відповідні: музичний супровід уривки з художньої дитячої літератури національну символіку в оформленні приміщень. Основна школа

У 5–9-х класах на Уроці Соборності зверніть увагу на такі події, як-от:

  • утворення Української Центральної Ради
  • проголошення УНР і ЗУНР
  • підписання й історичне значення ІV Універсалу
  • проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР.

Зробіть також акцент на таких аспектах: діяльність легіону Українських Січових Стрільців, що сприяла об’єднанню українських земель в єдину державу проблема єдності української держави на різних етапах її розвитку, соборності як умови незалежності та суверенності.

Старша школа

Урок Соборності у 10–11-х класах наповніть інтегрованим, науково-практичним, аналітичним та узагальнювальним змістом. Приміром, застосовні такі форми:

  • семінари, круглі столи, лекції-презентації на тему першої незалежності та Соборності України, як-от: «Твоєю силою, волею, словом...» «Незалежність починається з тебе» «Без Соборності немає незалежності» «Разом з власної волі з 1919-го» «Українська революція та перша незалежність» «Злилися воєдино однині...»
  • ділові ігри, вікторини, диспути, брейн-ринги, обговорення, ток-шоу «Єднання заради Незалежності» відео-урок з обговоренням на теми «Шлях до незалежності», «Разом з власної волі з 1919-го»
  • відвідування тематичних виставок у музеях, бібліотеках, місць пам’яті, пов’язаних із подіями Української революції конкурси наукових проектів, презентацій з історії української державності «У боротьбі за незалежність» (розпочати у День Соборності, а завершити до Дня незалежності України).

Важливо донести до учнів, що події 22 січня, як і тепер, відбулися в умовах воєнної агресії Росії проти України. І в той час за несприятливих умов українці змогли створити єдину національну державу. Тож варто висвітлити такі питання:

  • УНР — перша українська держава у 20 столітті, а 24 серпня 1991 року фактично відбулося відновлення незалежності УНР першою серед нових держав у Східній Європі проголосила незалежність — раніше, ніж країни Балтії, Польща й Чехія проголошення Акта злуки
  • УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року — історичне явище об’єднання українських земель в єдину державу українська незалежність була повалена більшовиками внаслідок «гібридної війни», серед ознак якої: невизнання присутності своїх військ на території УНР створення маріонеткових проросійських псевдореспублік підтримка антиукраїнських повстанських рухів.
  • Щоб відстояти УНР, українцям забракло єдності та національного усвідомлення, тому національна єдність є не лише базовою цінністю, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії
  • Акт Злуки був не випадковим явищем, а наслідком і вершиною об’єднавчого руху, що тривав від середини 19 сторіччя
  • маючи нині українські території, непідконтрольні українській владі, День Соборності — це привід нагадати, що Крим і Донеччина — це Україна.

Джерело: https://www.pedrada.com.ua/article/2585-den-sobornost-ukrani-zmst-zahodv-u-shkol?utm_source=letternews&utm_medium=letter&utm_campaign=letternews_2019.01.15_rnvp_readers_60278&error=1



« повернутися до списку новин