Відділ Освіти Великокопанівської Сільської Ради Олешківського Району Херсонської Області

Кібербулінг: анімаційні ролики про цькування онлайн

 

 

В Україні створили документальні анімаційні ролики про кібербулінг.

Інстаграм, телеграм, фейсбук та інші види соціальних мереж усе більше затягають людину до віртуального життя. Хтось шукає слави і визнання, а хтось – спілкування й підтримки. Публікуючи власні фото та іншу особисту інформацію людина потрапляє в пастку злодіїв. Найчастіше зловмисників цікавлять вразливі особистості, які легко йдуть на контакт і можуть розповісти таємну інформацію про себе та своїх близьких. Певну інформацію так званий друг по той бік екрану може використати в цілях погроз і залякувань. Це називається кібербулінгом або онлайнцькуванням.

З метою протидії кібербулінгу, нещодавно проєкт Docudays UA презентував громадськості анімаційні ролики на основі реальних дитячих історій, які змогли виплутатись із складних життєвих ситуацій.

Мета цих роликів показати дітям, що вихід є. Якщо ти опинився/лася в ситуації кібербулінгу, ніколи не треба соромитися звернутися по допомогу до дорослих, тому що ситуація може стати небезпечною. І ці історії яскраво це ілюструють, – зазначила Ксенія Шиманська, директорка правозахисного департаменту Docudays UA.

Свої історії учасники надсилали на Всеукраїнський конкурс «Кібербулінг. Як я перестав/ла бути жертвою». Незалежне журі на конкурсній основі відібрало режисерів, які створили документальні відеоролики.

Режисерка і художниця-аніматорка Діана Денис ще 3 роки тому була підлітком, тож тема кібербулінгу їй дуже знайома. Своїм роликом «Mr.Nox» авторка закликає не ігнорувати погрози у соціальних мережах: 

По-перше, це правда важлива тема, яку потрібно розголошувати і піднімати на загал, у наш час багато дітей та підлітків ділять своє життя на, скажімо так, реальне та «в інтернеті» і, коли ти відчуваєш тиск у тому житті, де ти по ідеї маєш відпочивати від реального, це ще більше б'є по психіці людини. По-друге, я рада що цю тему вирішили підняти саме в анімації. Анімадок – це для мене щось нове і є можливість показати себе з іншого боку справи, яку я люблю, – розповіла «Всеосвіті» Діана. 

Аніматорка перейнялась історією дівчинки, яка пережила страшні події у власному житті: 

Але що мене зацепило саме в цій історії так це те, що це історія маленької дівчинки, дитини. Вона пережила страшну ситуацію і в її світі внутрішньому це набагато страшніше ніж в світі дорослої людини.

У житті Діани Денис також були ситуації, коли люди не розуміли її творчості, але художниця-аніматорка швидко знайшла спосіб позбутися негативу: 

Як будь-яка дитина, яка викладає якусь свою творчість в інтернет, я стикалась з не надто приємними коментарями в свій бік. Правда це не доходило до критичних ситуацій. На якийсь черговий раз я зрозуміла що можна блокувати таких людей. Та все ж після таких повідомлень деякий час ще було тривожно.

Один із авторів історії Дмитро Федоренко написав для мультфільму реп: «Я супергерой, це мій кібербудинок, якщо хочеш мене булити, приходь на поєдинок». 

Анімаційні ролики рекомендовано переглядати разом з дітьми, щоб вони зрозуміли, як боротися з онлайн-небезпеками. Також для вчителів і батьків «Всеосвіта» спільно з Анастасією Дьяковою, координаторкою програм із захисту дітей від насильства Офісу Уповнаваженого Президента України розробила плакат «Безпека в інтернеті». 

Завантажити: https://vseosvita.ua/library/plakat-bezpeka-v-interneti-139310.html

Вас також може зацікавити онлайнкурс Протидія шкільному насильству, який допоможе поглянути на проблему з різних сторін та організувати максимально ефективну протидію прояву насильницьких дій в учнівському середовищі.

Записатись на курс: https://vseosvita.ua/course/protydiia-shkilnomu-nasylstvu-1.html

 



« повернутися до списку новин