Відділ Освіти Великокопанівської Сільської Ради Олешківського Району Херсонської Області

Публічні консультації "Якісна і доступна дошкільна освіта"

Освіта нині перебуває на шляху чергових змін. Дошкільна освіта є першою ланкою у неперервній системі, від її старту залежатимуть якість та динаміка розвитку дитини. Так 27 листопада в м. Одеса Міністерством освіти й науки України були організовані публічні консультації "Якісна і доступна дошкільна освіта". В заході взяли участь представники  нашої громади   та  представники Херсонської області.

До обговорення пропонувалися  питання щодо:

  • критеріїв якості дошкільної освіти
  • ключових напрямків організаційної діяльності закладів дошкільної освіти
  • побудови ефективної мережі закладів та запровадження альтернативних форм здобуття дошкільної освіти

    Ключовою проблемою у сфері дошкільної освіти є невідповідність якості та доступності дошкільної освіти сучасним потребам розвитку дитини, а відтак несприйняття суспільством її важливості.

Проблема пов’язана із неспроможністю мережі закладів охопити всіх дітей дошкільного віку якісними послугами, необхідністю оновлення змісту освіти та освітнього середовища, непрестижністю та неконкурентною оплатою праці педагогів, що не мотивує їх до професійного розвитку.

Не випадково стратегічною метою МОН є забезпечення кожній дитині доступу до якісної дошкільної освіти, спрямованої на розвиток первинного соціального досвіду  та позитивних особистісних якостей  як передумови формування наскрізних умінь та ключових компетентностей.

Міністерством наразі розроблено проєкти Концепції розвитку дошкільної освіти та Закону України «По дошкільну освіту» в новій редакції. Йдеться про рамкові документи, що  дозволять започаткувати низку новацій:  призначення керівників ЗДО за конкурсом, зменшення тижневого навантаження та збільшення відпустки до 56 календарних днів педагогічним працівникам ЗДО,  фінансову автономію ЗДО, основні вимоги до забезпечення якості ДО, а також визначатиме шляхи забезпечення доступності здобуття дошкільної освіти, нове бачення розвитку якісної дошкільної освіти, спрямованої на розвиток первинного соціального досвіду  та позитивних особистісних якостей  як передумови формування наскрізних умінь та ключових компетентностей.



« повернутися до списку новин