Відділ Освіти Великокопанівської Сільської Ради Олешківського Району Херсонської Області

Майбутнє – за проектами!

             Комп’ютерний клас для школи, вуличне освітлення, навчання в престижних вузах, стажування за кордоном, зйомка фільму про рідний край, будівництво шкіл… Все це можна втілити в життя завдяки грантам.

            Грант – це цільові кошти, що виділяються донорськими організаціями на різноманітні суспільно-значущі проекти, конкретні наукові дослідження, підготовку кадрів та інші цілі. Надання гранту визначається вимогами грантодавця та відбувається за підсумками проведення грантового конкурсу.

              Аби отримати грантові кошти, простіше, фінанси, варто написати проект. Його пишуть задля вирішення якоїсь проблеми, яка хвилює багатьох мешканців установи, села, міста, держави. Отримання коштів не може бути метою проекту. Головне – це зміни, які ми можемо зробити шляхом втілення певного плану заходів.

            Гранти можуть бути невеликі, а іноді – значні.

       Для відділу освіти найбільш цікавими є проекти, які стосуються освіти. Заслуговує на увагу проект, створений директором Антонівської ЗОШ №21 Херсонської міської ради, який реалізовано у будівництві унікальної «Зеленої школи». Школа збудована за новітніми технологіями і подарована місту урядом Фінляндії. Експлуатація нової енергоефективної споруди площею 1,2 тисячі квадратних метрів обходиться в 10 разів дешевше, ніж сусідній корпус, який розташований поруч. Сьогодні – це єдиний навчальний заклад України, що є постачальником електроенергії.

            Отож, клопотаннями та вимогою від влади будівництва не варто захоплюватися, адже, маючи власні ініціативи, можна самому досягти покращення уже зараз. Якщо не згодні, більш за все, Ви живете якимось далеким-далеким минулим, або ж просто хворієте невиліковним вірусом ненависті до влади (будь-якої).

            Закономірним постає питання: «А Ви пишете проекти?». Невеличка розповідь про те, як ми реалізуємо проекти, пов’язані саме із освітою. Завдяки фінансуванню Британської ради в рамках проекту «Активні громадяни», за підтримки Фонду «Об’єднання», ГО «АКТИВНА ЖІНКА» та  Великокопанівської сільської ради у 2018 році реалізовано проект «Спорт для всіх». Загальна вартість проекту – 19319,00 грн. Для оснащення кабінету лікувальної фізичної культури Великокопанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів завезено велотренажер, батут, бігову доріжку, дитячі м’ячі для фітнесу та орбітрек.

            На жаль. Цей внесок у матеріально-технічне забезпечення школи не оцінено належним чином. Більшість спортивного обладнання не використовується, а частина просто зіпсована.

            Не секрет, що речі, створені власноруч, цінуються набагато більше, ніж ті, що «впали з неба». Чекати від влади, «яка повинна», інколи не варто, адже заклади фінансуються спочатку на першочергові потреби, а потім – на додаткові. Пригадаймо добру історію про Майстра і Учня. Одного разу Учень запитав у Майстра: «Майстре, а чи довго чекати змін?». Отримав відповідь: «Якщо чекати – то довго».

            Є різні причини нічого не робити, але бажання бути корисним своїй родині, громаді, країні повинно закладатися змалку.

            Аби дорослі з легкістю створювали проекти, їх варто цьому вчити з дитячих років. Великокопанівською сільською радою на чолі із Круц Надією та Довженко Анною було організоване навчання для учнів закладів загальної середньої освіти Великокопанівської ОТГ. Підсумковий етап цих навчань передбачав створення власних проектів та їх подальший захист на засіданні конкурсної комісії. За підтримки сільського голови, депутатського корпусу, на реалізацію проектів було виділено 20000,00 грн.

            Вдячні закладам освіти за небайдужість та ініціативу. Справа написання проектів – нова, а першим завжди важко. У конкурсі, звісно, мають бути переможці. Сьогодні нагадуємо усім жителям Великокопанівської ОТГ назви проектів, імена менеджерів та менторів проектів.

            Ось вони, наші перші ластівки – проектанти. Кожен проект профінансований на 5000,00 грн.

  1. «Здійснимо наші мрії разом!»

Проект, створений учнями Великокопанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, кінцевою метою якого було створення зручних і безпечних роздягалень, у яких можна перевдягатися та зберігати речі під час занять на уроках фізкультури.

Менеджер проекту – Війтик Маргарита. Ментор проекту (представник школи від педагогічного колективу) – Самсонова Олена Володимирівна.

  1. «Спорт – це наше майбутнє!»

Проект, створений учнями Абрикосівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Проект визначив провідну роль фізичної культури і спорту як важливого фактору здорового способу життя, сприяння досягненню фізичної та духовної досконалості дитини. Для досягнення мети передбачено придбання спорттоварів.

Менеджер проекту – Біда Владислав. Ментор проекту – Калинич Іван Іванович, учитель фізичного виховання.

  1. «Школа – центр культури, дозвілля та розвитку естетичних смаків»

Проект створено учнями Абрикосівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Кінцева мета проекту – забезпечення змістовного та організованого дозвілля школярів. Придбання музичної апаратури – складова реалізації проекту.

Менеджер проекту – Кагальняк Карина. Ментор проекту – Бойко Наталя Андріївна, педагог-організатор.

 

 

  1. «Усе починається з малого»

Проект створено учнями Абрикосівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Його мета- створення куточку відпочинку, розвантаження для учнів із особливими освітніми потребами. Для досягнення мети школярі мали придбати засоби навчання, які допомагають досягти стану душевної рівноваги, активізації функцій центральної нервової системи, створюють позитивний емоційний фон.

Менеджер проекту – Малькович Ілля. Ментор проекту – Мацюк Дарина Олександрівна, асистент вчителя.

  Відділ освіти Великокопанівської сільської ради у подальшому має намір ініціювати проведення конкурсів проектів.

   11 листопада 2019 року спеціалісти відділу освіти відвідали заклади загальної середньої освіти Великокопанівської ОТГ, аби побачити на власні очі реалізацію проектів. Нагадуємо, що всі проекти фінансово забезпечені. Що з цього вийшло – кожен робить свої висновки.

 



« повернутися до списку новин